vambud
+38 (098) 433-77-22

Блог

Малоповерхові забудови європейського типу в Івано-Франківську – міф чи реальність

Лют , 15
Малоповерхові забудови європейського типу в Івано-Франківську – міф чи реальність

А чи знали ви, що у найбільш розвинених країнах Європи вже давно не будують звичні для України багатоповерхівки, аєдиний американський квартал, зведений за принципами типового для нашого сприйняття житлового будівництва «хрущовок», знесли через нелюдські умови для життя?

В Україні, зокрема і в Івано-Франківську, спостерігається масова забудова багатоповерхівками. Часто нові українські мікрорайони – це хаотично розміщені висотки з парковками та невеликими дворами.

Натомість під час проєктування житла у європейських країнах зараз ключовими факторами визначають людину, її простір для життя та відпочинку. При підході до будівництва враховують усе, що буде впливати на проживання та комфорт майбутніх мешканців: функціональні планування квартир з продуманим використанням кожного квадратного метра; зручні під’їзди з урахуванням усіх норм інклюзивності; стильні довговічні фасади; велику прибудинкову територію для прогулянок і розваг дітей; доступність інфраструктури.

Малоповерхова комплексна забудова створює гармонійне міське середовище. Таким районом приємно пройтися. У дворах хочеться проводити час, а висота будівель сприймається легко, і ви не почуваєтеся так, наче над вами “нависає” бетонний монстр. Жити в таких умовах безпечно та затишно.

Проте і у Франківську, серед великої кількості нових житлових багатоповерхових комплексів, можна побачити малоповерхові забудови європейського типу. Отже, для міста такі будівлі вже перестають бути міфом.

Одним із таких житлових комплексів є Клубне містечко 12 від будівельної компанії VAMBUD, який знаходиться поруч з центром міста. Це великий комплекс, який складається з 4-поверхових будинків та одного 6-поверхового, власної алеї для прогулянок, зони для відпочинку з барбекю та окремим наземним багатоповерховим паркінгом, місця для парковок у якому вистачить усім мешканцям. Двори будуть закриті від проїзду автомобілів, що створить додатковий затишок і безпеку.Також на його території облаштовані зони для активних занять спортом. До того ж, локація Клубного містечка 12 сприяє гнучкому та ефективному плануванню часу.

Ще одним прикладом забудови європейського типу є ЖК Долішній, який складається з двоповерхових таунхаусів та будинків 4-5 поверхів. Він знаходиться подалі від міської метушні та водночас має усі зручності для мешканців міста.

З одного боку — архітектура у стилі лофт, сучасні ландшафтні рішення, розвинена інфраструктура, а з іншого — просторі квартири у малоповерхових будинках з ліфтами, квартири з власним подвір’ям, спільні простори для відпочинку. Це місце, де можна одночасно насолоджуватися природою і відчувати рівень комфорту, доступний міському жителю.

Як бачимо, забудови з невеликою кількістю поверхів, де люди мають змогу жити у затишку, стають реальними і для Івано-Франківська.

Засновник БК VAMBUD Микола Ковальчук розповів, чому у компанії вирішили будувати саме малоповерхові будинки, адже на тих самих ділянках можна було зводити й 10-, і навіть 16-поверхові будівлі:

“Все просто: ще при створенні компанії я керувався підходом до будівництва – будувати для людей найякісніше житло, адже дім – це найособливіше місце у житті. Подорожуючи Європою, ми помітили, що в найрозвиненіших країнах вже давно не будують “типові” багатоповерхівки. Сьогодні нові європейські спальні райони — це квартали малоповерхових будівель із затишним подвір’ям”.

Саме за таким принципом, за словами Миколи Ковальчука, почали будувати і ЖК Квартал Краківський.

“Ми побачили його успішність серед клієнтів, і вирішили масштабувати цю концепцію у майбутніх проєктах – Клубне містечко 12 та ЖК Долішній”, – додав засновник компанії.